DNM-Online Boeken en beschouwingen

 

DNM-Online
 

 

dinsdag 25 april 2017

Claire’s sketchnotes

Blogtip mei 2017

Hartger Wassink, zelfstandig adviseur

Ssst, niet te hard praten nu, om te voorkomen dat de neo-traditionalistische leerpolitie alarm slaat op Twitter. Vandaag wil ik het met u hebben over beelddenkers, of, in de termen van Howard Gardner: mensen met een wat hogere visueel-ruimtelijke intelligentie. Zij leren graag door te kijken, en door zelf te schetsen. Beelden in plaats van woorden. Het idee leidt tot schuimbekkende reacties bij mensen die waarschijnlijk meer van woorden dan van beelden houden, maar het punt is natuurlijk: wij zijn allemaal natuurlijke beelddenkers. Net zoals we natuurlijke praters, bewegers, en natuurliefhebbers zijn, een paar van de andere ‘intelligenties’ die Gardner omschreef. Gardner wilde maar zeggen: heb oog voor de balans tussen al die behoeften. Dat die andere ‘intelligenties' doorgaans maar weinig aandacht krijgen, realiseren we ons bijvoorbeeld, als we het online schetsboek van Claire Ohlenschlager bezoeken.

Claire is een van de actievelingen van Meetup010, een informele, ‘grassroots’-professionaliseringsbeweging van, voor en door leraren in Rotterdam. Het voorbeeld van de Meetup010 is ondertussen nagevolgd in 12 andere steden in Nederland en heeft weer geleid tot MeetUpNL

Wat al deze initiatieven bindt, is veel enthousiasme, een brede blik op professionele ontwikkeling, lak aan scheidslijnen en een nadruk op delen. Maar alleen MeetUp010 heeft Claire. Haar manier om de inhoud van een debat of een boek in een vrolijke mindmap om te zetten, is onnavolgbaar. Gelukkig deelt zij, in de beste MeetUp-traditie, haar schetsen online. Een prachtige verzameling staat daar al, om gewoon eens rond te kijken, of gericht te zoeken naar een bepaalde auteur of bijeenkomst. Een ode aan het idee dat leren begint met delen, en een ode aan de diversiteit van mogelijkheden waarop dat leren plaats kan vinden.

 

 



Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Nog geen reacties geplaatst
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.