DNM-Online Boeken en beschouwingen

 

DNM-Online
 

 

woensdag 03 juni 2015

‘ALWEER EEN NIEUWSBRIEF?’

Arie Olthof

Als DNM-redactie weten we uit ervaring hoe vol mailboxen vandaag de dag zitten met e-zines en andere berichten. Waarom dan ook nog een digitale DNM-nieuwsbrief? 

Vakblad DNM De Nieuwe Meso verschijnt vier keer per jaar. Enerzijds is dat een pluspunt: te midden van alle hijgerigheid en hyperigheid in en rond het onderwijs bekijken we in DNM de ontwikkelingen noodgedwongen met de nodige distantie. Maar in gesprekken met lezers merken we dat zij het fijn zouden vinden wanneer het ‘typische Meso-geluid’ vaker zou doorklinken in actuele discussies. Aan die lezerswens komen we met e-zine tegemoet.

Slow thinking
DNM besteedt aandacht aan wat we de grote thema’s van het onderwijs kunnen noemen:

  • Het waartoe en het wat van het onderwijs. Dan gaat het bijvoorbeeld over de vraag wat we met ons onderwijs willen en wat dat voor leerlingen betekent. Recentelijk besteedden we  hier aandacht aan met artikelen over het curriculum in het funderend onderwijs (DNM 1.3) en over het rekenonderwijs (DNM 2.1) en specials over het vmbo (DNM1.1) en het mbo (DNM 1.3).

  • De leraar en meer specifiek over de professionele ruimte en de ontwikkeling van het vakmanschap van leraren. Het focusdeel in DNM2.1 was hieraan gewijd.

  • Leiderschap: over de vraag hoe je als leidinggevende omgaat met de - conflicterende - eisen die aan die rol worden gesteld. Hierover ging bijvoorbeeld het focusdeel van DNM 1.4  rond het gedachtengoed van Thijs Homan.

Slow thinking is in principe gepast bij dergelijke grote thema’s en daartoe voldoet het DNM-format goed. Maar in de aanloop naar een nieuwe DNM doen zich geregeld ontwikkelingen voor die een rapid response vragen, zoals soms ook een DNM-aflevering vragen of reacties oproept die beter niet drie maanden op de plank kunnen blijven liggen. Voor deze rapid response hebben we DNM-nieuwsbrief in principe in het leven geroepen.

Iedere editie van de nieuwsbrief bevat in principe de volgende rubrieken:

  • Lezersrecensies van boeken;
  • ​Signalementen van publicaties, websites, bijeenkomsten, enzovoorts;
  • ‘Verder lezen’: artikelen die aansluiten bij DNM, maar daar geen plekje in konden krijgen;
  • Een of meer blogtips   
  • Links naar interessante artikelen in collega-tijdschriften.

Nu al digitaal beschikbaar! DNM 2.2 : Focus op niet-westers leiderschap. downlaod hier de volledige uitgave
Veel meer dan in de afgelopen decennia gaat het in debatten in en rond het onderwijs over de waartoe-vraag. Hoe zou dat toch komen? Vanuit het ons gebruikelijke westerse perspectief ligt die vraag naar de oorzaak nogal voor de hand. Laten we ons echter inspireren door niet-westerse zienswijzen, dan wordt het zoeken naar de oorzaak opeens veel minder urgent en gaan er hele andere vragen spelen.

Drie niet-Westerse inspiratiebronnen staan centraal het focusdeel van DNM 2.2. Het verbindende element ertussen is contemplatie, iets waarin we in Nederland niet erg sterk zijn. We moeten immers aan de slag met #Onderwijs2032 en het nieuwe curriculum (zie het artikel van Dick van der Wateren in het magazinedeel), met gepersonaliseerd leren (Frank Studulski), met toekomstgericht onderwijs (Filip Dochy), met het combineren van praktijk en onderzoek (José Hermanussen en Ria Groenenberg) en met professionalisering (Iwan Basoski). Ons advies: neem kennis van de artikelen in het magazinedeel van het onderwerp en schrijf op wat je eruit haalt voor je eigen praktijk. Leg dat lijstje vervolgens naast je neer, laat je inspireren door de niet-Westerse bronnen en kijk dan nog eens naar het lijstje. Het is niet ondenkbaar dat er vervolgens maar een topic overblijft. Welke? Het waartoe-topic natuurlijk!

Vooruitblik DNM 2.3
In het actuele onderwijsdebat figureert het werk van onderwijspedagoog Gert Biesta veelvuldig. Reden voor ons om daar in DNM 2.3, die na de zomervakantie verschijnt, uitgebreid de focus op te richten.

DNM / De Nieuwe Meso, vakblad voor schoolleiders en bestuurders, wordt 4x per jaar uitge­geven. De abonnementsprijs bedraagt € 22,- bij een digitaal abonnement en € 79,50 voor  een papieren abonnement. Voor een digitaal abonnement: zie www. denieuwemeso.nl; voor een papieren abonnement: mail naar yvonne@kloosterhof.nl.


 



Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

jan looise - 11 juni 2015

voor zo'n kwaliteitsnieuwsbrief zit mijn mailbox nooit te vol! ik blijf m graag ontvangen evenals de digitale DNM.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.