Nieuws

Nieuwsbrieven20202019 20182017     
 FebruariFebruariFebruariFebruari     
 MeiMeiMeiMei     
  AugustusSeptemberAugustus     
  NovemberNovemberNovember     


maandag 11 februari 2019

Betekenisvol besturen: Goedbedoeld, maar onvoldoende fundamenteel

Opinie

Hartger Wassink

Onlangs kwam Betekenisvol besturen uit, het rapport van de Monitoringscommissie Goed Onderwijsbestuur VO. Die commissie, ingesteld in 2016, constateert dat de code vaak nog niet ervaren wordt als voldoende betekenisvol en werkbaar, en daardoor een afvinklijstje dreigt te worden. Om dat gevaar af te wenden doet de commissie een vijftiental aanbevelingen.

Het moment waarop Betekenisvol besturen verschijnt, is interessant, net na alle toestanden rond VMBO Maastricht. Toch, of misschien juist daarom, valt het rapport tegen: het doet aanbevelingen waar op zich niets tegen is, maar die niet tot de kern van het probleem doordringen. Namelijk: waarom is er zo weinig behoefte aan een meer fundamentele visie op goed bestuur en toezicht? Waar is de theoretisch onderbouwing? Wordt het niet eens tijd een stap verder te zetten?

Op mijn site De Professionele Dialoog onderbouw ik het voorgaande zorgvuldiger dan in het bestek van deze nieuwsbrief mogelijk is. Dat doe ik aan de hand van enkele stellingen en aanbevelingen uit het rapport. Ik pak er een paar uit, die me opgevallen zijn. En natuurlijk, het is een illusie te denken dat een Code goed bestuur op zichzelf schandalen kan voorkomen. Maar je verwacht op z’n minst van een Code dat hij houvast biedt om na te gaan waar het mis is gegaan. Ook met die blik wil ik naar de voorstellen van de Monitoringscommissie kijken.

 

 

 

Verder lezen? Zie: Op zoek naar een kader voor goed bestuur en toezicht: de functie van Codes

 

 Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Nog geen reacties geplaatst

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.