Nieuws

 

maandag 08 februari 2021

De zijlijn

Een Zeer Korte Beschouwing

Hartger Wassink

Kansrijk adviseren, kent u die uitdrukking? Ik moest daar aan denken toen mij onlangs om advies gevraagd werd. Nu is dat mijn werk, advies geven, dus heel bijzonder is dat niet. Maar hier ging het niet om een professioneel advies, maar om een vraag van mens tot mens. Vanwege corona had zich op zaterdagochtend een rij gevormd voor de bakker. Een vrouw kwam aangefietst en bekeek de lange rij, die, omdat iedereen 1,5 meter afstand hield, tot voorbij de hoek van de straat doorging. Ze vroeg mij, vrij vooraan in die rij, of ze ook in de rij zou moeten staan. Zij had immers brood besteld.

Nu had ik kunnen zeggen: mevrouw, iedereen wacht hier op z’n beurt, u dus ook, besteld of niet! Maar dat zou niet kansrijk geweest zijn. De mevrouw zou misschien zo teleurgesteld zijn, dat ze direct rechtsomkeert had gemaakt. Naar huis, zonder brood. Dat wilde ik haar, en de bakker, die met het bestelde brood zou blijven zitten, niet aandoen. Dus ik zei: ik ben bang van wel mevrouw. En ik glimlachte er vriendelijk bij, mijn hoofd een beetje schuin. Ik liet het, met andere woorden, wat in het midden. Ik dacht er het mijne van, maar ik liet de kans open, dat ze misschien toch eerder aan de beurt zou zijn. Ze keek even teleurgesteld, heel even. Licht teleurgesteld, zou je kunnen zeggen. Toen liep ze met fiets en al de rij af, om achter aan te sluiten. Terwijl ze om de hoek verdween, keek ik tevreden terug op het antwoord dat ik haar had gegeven.

Dat was nou kansrijk adviseren, dacht ik bij mezelf. Niet direct de harde boodschap brengen, maar een beetje meebewegen, zodat iemand nog een beetje hoop houdt. Dat is het minste dat je voor iemand doen kunt.

 

Hartger Wassink
zelfstandig adviseur (bestuur, leiderschap toezicht)
hwassink@professioneledialoog.nl

 Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Nog geen reacties geplaatst
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.