DNM-Online Boeken en beschouwingen

 

DNM-Online
 

 

woensdag 26 augustus 2015

LEIDERS GEZOCHT!

Hartger Wassink

Gehoorzaamheid

De vorige keer, in mijn eerste column in deze nieuwe reeks, opperde ik, dat we misschien wel met leerlingen moeten beginnen, als we goede leiders willen opleiden en vormen. En kunnen we dan niet al beginnen dan op de basisschool? Ik herinnerde me dat Femke Cools daar wel eens iets over geschreven had. Femke is leerkracht op de Montessori basisschool in Nijmegen (voor de volledigheid: ook de school van mijn kinderen) en werd vorig jaar gekozen tot Leerkracht van het Jaar PO. Zij stuurde me desgevraagd een paar interessante stukjes door van haar eigen weblog over dit thema.

Een van die stukjes ging over het belang van gehoorzaamheid. Een beetje ouderwets, dat woord, en in ieder geval niet iets dat je associeert met moderne opvattingen over leiderschap. Maar uit het stukje bleek dat er ook een andere betekenis in verborgen ligt, namelijk gehoorzaamheid naar jezelf. Dat betekent volgens Femke: het luisteren naar jezelf, naar je eigen ontwikkelingskracht. In haar blog beschrijft ze hoe ze haar leerlingen daarbij probeert te helpen. “Ze kunnen vaak direct en feilloos aangeven waar ze niet goed in zijn, maar moeten vaak veel langer nadenken over waar ze dan wél goed in zijn. (…) Je talenten kennen, en deze durven benoemen, is een voorwaarde voor persoonlijke groei.”

Dat benoemen van je persoonlijke talenten is iets dat we misschien niet direct herkennen als een probleem van volwassen leiders. Die hebben, als ik even mag generaliseren, meestal niet zo’n moeite met het benoemen waar ze goed in zijn. Veel vaker vinden ze het lastig om na te denken over waar ze minder goed in zijn, en om daar ook wat aan te doen. In die zin is gehoorzaamheid ook, of nog steeds, een deugd voor mensen die op een leidinggevende positie terecht zijn gekomen. Maar dan gaat het misschien eerder om ......

Benieuwd wat gehoorzaamheid en leiderschap met elkaar te maken hebben? Lees dan het vervolg in DNM 2.2, dat .... verschijnt.



Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Nog geen reacties geplaatst
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.