Nieuws

donderdag 30 augustus 2018

Padlet Onderwijs anders, maar hoe?

Blogtip september 2018

Hartger Wassink

In oktober is het 5 jaar geleden dat Het alternatief verscheen, het baanbrekende boek onder redactie van leraren René Kneyber en Jelmer Evers. Baanbrekend niet alleen vanwege de inhoud: unverfrohren werd hier stelling genomen tegen het doorgeschoten neoliberale marktdenken in het onderwijs. Maar ook vanwege de revolutionaire wijze waarmee zij het zwaartepunt van het debat over goed onderwijs weer terughaalden naar de beroepsgroep: de leraren.

Sinds die tijd is er ongelooflijk veel gebeurd. Op allerlei plekken wordt aan onderwijs gesleuteld. En vaak, geheel in de geest van Het Alternatief, gebeurt dat door leraren zelf, op basis van gefundeerde ideeën. Niet langer is er sprake van één leidend idee in onderwijsvernieuwing dat over het land wordt ‘uitgerold’ onder aanvoering van door de overheid gesubsidieerde specialisten. De variatie in vernieuwing is zo rijk als het spectrum aan ideeën over wat goed onderwijs behelst.

Je zou gemakkelijk de weg kwijt raken. Om enigszins het overzicht terug te krijgen heb ik getracht enkele vernieuwingen bij elkaar te brengen op een online prikbord, een zogeheten Padlet. Daarop verzamel ik voorbeelden van actuele onderwijsvernieuwing. Zo concreet mogelijk, en zo veel mogelijk onderbouwd met theorie en/of onderzoek. Het is niet uitputtend en waarschijnlijk over een jaar alweer achterhaald. Maar niettemin biedt het hopelijk wat aanknopingspunten voor schoolleiders en leraren die eens bij de buren willen kijken om zich te laten inspireren voor hun eigen ontwikkelingswensen. Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Nog geen reacties geplaatst
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.