Nieuws

Nieuwsbrieven20202019 20182017     
 FebruariFebruariFebruariFebruari     
 MeiMeiMeiMei     
  AugustusSeptemberAugustus     
  NovemberNovemberNovember     


donderdag 28 januari 2016

Wijsheid en leiderschap - het eerste DNM-seminar

DNM SEMINAR - Arie Olthof / Klaas Pit

Donderdag 21 januari jl. vond het eerste DNM-seminar plaats, inhoudelijk verzorgd door de auteurs die in DNM 2.2 (juni 2015) de special Wijsheid en leiderschap over niet-westerse inspiratiebronnen voor schoolleiders ook voor hun rekening namen. Hieronder een terug- en vooruitblik.

Beroepsmatig bekleden de DNM-redactieleden uiteenlopende posities in het onderwijs. Hierdoor is de verbinding met het onderwijs en (potentiële) lezers gewaarborgd. Toch vindt de redactie het van belang om periodiek op een meer georganiseerde manier met lezers van gedachten te wisselen over ontwikkelingen in het onderwijs en de mogelijke betekenis ervan voor de inhoud van DNM. Tegelijkertijd bestond al langer de wens om meer te doen met de kennis die we ieder kwartaal samenbrengen in en verspreiden via het vakblad DNM. Door middel van het DNM-seminar combineren we beide elementen.

Het eerste DNM-seminar vond plaats op 21 januari jl. Inhoudelijk sloot de bijeenkomst aan op de special Wijsheid en leiderschap, over niet-westerse inspiratiebronnen (DNM 2.2, juni 2015), een special die destijds positief was ontvangen. Gelukkig waren de betrokken auteurs bereid om tijdens het seminar workshops te verzorgen. Marc Coenders verzorgde de workshop De weg naar binnen, over de wijsheid van India, terwijl Carlo Hover en Maarten Bremer het daoïsme voor de aanwezigen ontsloten. Opbrengsten van beide workshops zullen binnenkort op de DNM-site worden geplaatst. Ondertussen verwijzen we graag naar www.mondiaalleren.nl, de site waarop Marc Coenders en Maarten Bremer regelmatig bloggen.

Door familieomstandigheden kon de workshop over Ubuntu niet doorgaan. We proberen op zo kort mogelijke termijn een extra bijeenkomst te organiseren, met in ieder geval de Ubuntu-workshop en wellicht ook nogmaals de twee andere workshops.

Tijdens het seminar vond ook een sessie plaats met zes jonge schoolleiders, van wie in eerdere nummers van DNM al portretten verschenen in de rubriek ‘Je bent jong en…’. Het artikel hierover zal verschijnen in DNM 3.2 (juni 2016). Ook generatiedeskundige Aart Bontekoning leverde een bijdrage aan de sessie. Een artikel van zijn hand over generaties in organisaties verschijnt in DNM 3.1 (maart 2016).

Wat ga je doen? Wat ga je loslaten? De antwoorden op die twee vragen die de deelnemers aan het seminar in de slotronde gaven, maakten duidelijk dat de niet-Westerse tradities zoals die tijdens de dag werden ontsloten, voor alle aanwezigen een rijke inspiratiebron vormen. De feedback van de deelnemers zette ook de DNM-redactie fors aan het denken: waarom een vakblad expliciet richten op schoolleiders en -bestuurders, als we willen bijdragen aan ontwikkelingen die veel breder (moeten) worden? Die vraag zal ons voorlopig niet meer loslaten.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Nog geen reacties geplaatst

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.