Nieuws

 

maandag 28 juni 2021

Kansengelijkheid

Een zeer korte beschouwing

Hartger Wassink, zelfstandig adviseur

Kansengelijkheid, kent u die uitdrukking? Sinds 'Klassen' gaat het woord viraal. De eerdere variant 'kansenongelijkheid' was minder besmettelijk. Kansengelijkheid blijkt zich makkelijker te verbinden met andere thema's in het onderwijsdebat: lerarentekort, grotestedenproblematiek, salariskloof, vroege selectie en prestatiecultuur. In sommige discussies loopt de temperatuur op tot koortsachtige hoogten.

'Kansengelijkheid' biedt perspectief voor wie streeft naar minder ongelijkheid. Het biedt erkenning voor wie al te lang tegen de bierkaai vecht. Het biedt hoop voor wie droomt van een nieuwe orde in het onderwijs. En dan is houvast voor wat een ander anders zou moeten doen, snel gevonden.

Maar verandert het ook iets? Het risico is, dat we sneller dan we denken groepsimmuniteit bereiken. De ongelijkheid blijft, de kansen blijven uit, maar we leren er mee leven. Het is als met dat andere virus: echte verandering komt pas, als we onder ogen kunnen zien wat het woord voor ons eigen gedrag betekent.

 

Hartger Wassink
Zelfstandig adviseur (bestuur, leiderschap, toezicht)
post@hartgerwassink.nlGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Nog geen reacties geplaatst
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.