Nieuws

Nieuwsbrieven20202019 20182017     
 FebruariFebruariFebruariFebruari     
 MeiMeiMeiMei     
  AugustusSeptemberAugustus     
  NovemberNovemberNovember     


donderdag 28 januari 2016

LEZERS (HER)LAZEN OOK ...

HET RODE BOEKJE VOOR SCHOLIEREN - René van Schalkwijk, lid CvB Horizon College

In het rode boekje van Mao Zedung uit 1964 werden vele citaten en teksten van de Grote Roerganger opgenomen. Niet echt een boekje om het kritisch denken te bevorderen in die samenleving.  Het rode boekje voor scholieren uit 1969 beoogde dat juist wel. Het boekje werd trouwens vooral populair bij middelbare scholieren omdat er expliciet aandacht besteed werd aan seksuele voorlichting (wel heel netjes met de NVSH als bronvermelding). Maar dat was voor de opstellers eigenlijk maar een detail. In  de goede traditie van die woelige tijd wilden ze met het boekje het “krities” denken over maatschappij en school bevorderen. Het kritisch denken overigens, dat nota bene nu als een te ontwikkelen 21ste eeuwse vaardigheid wordt beschouwd. In het rode  boekje wordt scherp het dilemma geschetst tussen enerzijds scholing voor de arbeidsmarkt en het maatschappijbelang (dat heette toen trouwens ‘het militair industrieel-complex’) en anderzijds scholing voor de ontwikkeling van individuele talenten. Het dilemma dus tussen uitgaan van wat iemand in huis heeft, versus uitgaan van hetgeen de maatschappij vindt dat er in gestopt moet worden.

Zeker in het beroepsonderwijs is dat laatste  nog altijd een actueel dilemma. Zo gezien geeft het boekje niet alleen een aardig tijdsbeeld, maar zet het ook aan tot reflectie op 45 jaar onderwijsontwikkeling. Wat is hetzelfde en wat is echt veranderd?  Maar pas op! De in het boekje geschetste school van de toekomst zal “alleen kunnen bestaan in een maatschappij die zich bevrijd heeft van het kapitalisme”. De neoliberale critici zullen hun hart ermee kunnen ophalen.

Gelukkig wel een boekje met een nette kaft van Dick Bruna.

Claartje Hülsenbeck, Jan Louman en Anton Oskamp (‘in voortdurend overleg met leerlingen’). Het rode boekje voor scholieren. A.W Bruna en Zoon Utrecht 1970.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Nog geen reacties geplaatst

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.