DNM-Online Boeken en beschouwingen

 

DNM-Online
 

 

maandag 30 oktober 2023

Subsidiariteit

Zeer korte beschouwing

Hartger Wassink, zelfstandig adviseur

Subsidiariteit, kent u die uitdrukking? Ik kende hem nog van verkiezingsprogramma's van het CDA van vroeger. Tot mijn verrassing keerde het woord terug in het recente advies van de Onderwijsraad over schoolbesturen. De Onderwijsraad bedoelt ermee dat schoolbesturen ruimte moeten houden om eigen beleid te voeren, en dat de overheid terughoudend moet zijn in al te gedetailleerde regelingen.

Een loffelijk streven. Maar is het een oplossing? De Onderwijsraad vindt tegelijkertijd dat onderwijsbesturen publieke belangen moeten dienen en dat de overheid daar wél op moet sturen. De Raad noemt er een paar: kansengelijkheid, inclusief onderwijs. Precies de hete hangijzers waar onderwijsbesturen graag wat eigen ruimte houden.

En dat is niet voor niets. 'Publieke belangen' zijn niet eenduidig: het publiek is nu eenmaal divers. Kansengelijkheid en inclusief onderwijs kunnen op verschillende manieren vorm krijgen. Wie mag bepalen of het voldoende is, wat een schoolbestuur doet? Die essentiële kwestie blijft voorlopig onbeantwoord.

 

Hartger Wassink
Zelfstandig adviseur (bestuur, leiderschap, toezicht)
post@hartgerwassink.nl

#comments#
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.