DNM-Online Boeken en beschouwingen

 

DNM-Online
 

 

dinsdag 28 juni 2022

’t Wordt tijd dat ik de leiding neem

Leestip

Hartger Wassink, zelfstandig adviseur

Vele managementboeken heb ik in de loop van de jaren gelezen. Meestal beroepsmatig, soms voor mijn plezier. Het boekje ’t Wordt tijd dat ik de leiding neem van Rolf Mulder valt duidelijk in de laatste categorie. Het verscheen al in 2011, maar is onlangs in een herziene editie opnieuw uitgebracht.

Met lichte schaamte moet ik bekennen, dat het verschijnen van de eerste editie volkomen langs me heen is gegaan. Want het is een simpel en grappig boek, een beetje in de lijn van Wie heeft mijn kaas gepikt? van Spencer Johnson en Kenneth Blanchard, de all time bestseller onder de managementboeken. En dit boek zou eigenlijk ook zo’n bestseller moeten zijn.

Om een paar redenen. In de eerste plaats omdat het boek kort is. De meeste managementboeken hebben een boodschap die in 1 pagina te vertellen is, maar plakken daar om marketingtechnische redenen nog 200 pagina’s achteraan. Dat doet dit boek niet. Het is in een uurtje uit te lezen. In de tweede plaats omdat het een simpele maar sterke boodschap heeft: wees je bewust van je angst, wees je bewust van je incompetenties, en zoek de juiste mensen om je te helpen bij die tekortkomingen. In de derde plaats omdat het deze simpele boodschap met humor brengt, waarbij het meelift op de verfijnde pen en penseel van Marten Toonder, de schepper van het Olivier B. Bommel-universum.

Die humor is belangrijk, omdat de kern weliswaar simpel is, maar niet eenvoudig uit te voeren. Het vraagt onder ogen te zien, dat we tekortkomingen hebben. Als mensen en als leiders. En tekortkomingen van leiders zijn potentieel veel schadelijker, dus hebben zij meer verantwoordelijkheid om iets aan hun tekortkomingen te doen. Maar dat is moeilijk, als je net op het schild gehesen bent en de neiging enorm groot is om zelf te denken dat je dan wel weinig tekortkomingen zult hebben. En wie ben je nog als leider, als je moet toegeven dat jij ook gebreken hebt?

Het grappige van heer Ollie is, dat hij dat dus ook niet doet, dat toegeven. Maar tegelijk wel in zijn houding en gedrag de mensen om hem heen alle ruimte geeft zijn tekortkomingen aan te vullen. Het maakt de boodschap van het boekje acceptabel en vooral: uitvoerbaar.

Lezen dus, dit boekje, en geef het wijd en zijd cadeau.

 

Rolf Mulder, (2021). ’t Wordt tijd dat ik de leiding neem. Olivier B. Bommel en de kunst van het leidinggeven. Amsterdam: Boom

 

Hartger Wassink
Zelfstandig adviseur (bestuur, leiderschap, toezicht)
post@hartgerwassink.nlGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Nog geen reacties geplaatst
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.