Nieuws

 

maandag 08 februari 2021

Weggeefactie: De achterkant van het onderwijs

Wanneer een kind thuis komt te zitten van school, start voor het kind en zijn ouders soms een jarenlange zoektocht naar oorzaak en oplossing. Er is vaak hulp op de weg die afgelegd wordt, maar op sommige momenten kan het ook voelen alsof je wordt tegengewerkt. Diagnoses en de daarbij behorende ‘etiketjes’ openen deuren die anders gesloten blijven.

Aan de andere kant worstelen scholen met de problematiek rondom leerlingen die om uiteenlopende redenen thuisblijven. Docenten en zorgcoördinatoren lopen soms hard tegen de grenzen aan van wat hun school kan inzetten om een leerling op school te houden en goede ondersteuning te bieden.

In De achterkant van het onderwijs wordt de thuiszittersproblematiek in kaart gebracht en vervolgens van verschillende kanten belicht. Zorgcoördinatoren en onderwijsinspectie komen aan het woord en vooral ook jongeren die zelf deze moeilijke route hebben afgelegd, met vaak een positieve uitkomst. Hoe hebben zíj het thuiszitten en de hulpverlening daaromheen ervaren?

 

Uit deze interviews wordt duidelijk wat werkt en wat niet. De lessen en tips voor jongeren, hun ouders, scholen, hulpverleners en gemeentes kunnen handvatten bieden voor de discussie rond en verdere aanpak van dit onderwerp. Er is in dit boek geen wijzende vinger naar waar het fout gaat, wél doen de auteurs aanbevelingen voor de verschillende doelgroepen. Het geeft ons allemaal stof tot nadenken.
Kortom: Een boek voor iedereen die met ‘thuiszitters’ in het voortgezet onderwijs te maken heeft.

Marjon Velsink en Melanie Philips zijn collega-docenten in het middelbaar onderwijs. In die hoedanigheid, maar ook privé hebben zij ervaring met thuiszitters.

 

In samenwerking met Uitgeverij SWP mogen we drie exemplaren van dit boek weggeven. Deze weggeefactie loopt tot en met dinsdag 23 februari. De winnaars worden woensdag 24 februari per e-mail geïnformeerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

 

Klik hier om mee te doen met deze weggeefactie.

 Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Nog geen reacties geplaatst
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.